Søk i denne bloggen

Sider

tirsdag 26. oktober 2010

Klar for Halloween


Da er alle forberedelsene til Haloween unnagjort. Så nå er vi klare for "knask eller knep".

"Den amerikanske feiringa av halloween stammer fra den katolske allehelgensdagen som igjen har trekk fra flere hedenske høstfester, blant annet den romerske festivalen for Pomona og kelternes fest for dødsguden Samhain. I protestantiske land sluttet allehelgensdag etter hvert å være helligdag (i Norge skjedde dette i 1770. I USA fikk feiringen sitt moderne uttrykk på slutten av 1800-tallet). Noen tradisjoner som hadde overlevd lenge i Irland, kom til USA med irske immigranter. I Sverige fikk skikken et gjennombrudd 1995 og i Norge rundt år 2000, drevet frem etter kommersielt press og av påvirkning fra amerikansk massekultur.
Den moderne feiringen av halloween varierer fra land til land, mellom ulike religiøse grupper og i forskjellige miljøer. Amerikanske barn markerer kvelden ved å kle seg ut og gå fra hus til hus og be om godteri. Dette heter "Trick or Treat" da man spør ved husene om man ønsker å gi godteri eller om barna skal utføre rampestrekter. En variasjon av halloween er Punkie Night, som feires den siste torsdagen i oktober i landsbyen Hinton St. George i provinsen Somerset i England.

For satanister og hekser har Halloween vært feiring av døden og starten på heksenes år. Den markerer starten på død og ødeleggelse som assosieres med vinteren. På denne tiden er kraften fra underverdenen sluppet fri, og ånder skal være løslatt for å fare rundt på jorden. Denne tiden skal være den gunstigste for å kontakte ånder." (hentet fra Wikepedia).

Når man bor på et byggefelt med mange småbarnsfamilier og selv barn i huset, forplikter det. I de første årene vi bodde her, synes jeg vel egentlig at Halloween var noe ordentlig tull og kommersielt. Men etterhvert som årene har gått, og etter noen turer til USA (hvor tradisjonen er veldig sterk), synes jeg faktisk det er ganske morsomt. Og særlig når man ser hvordan barna gleder seg til denne dagen! De har tatt stor del i forbedredelsene med både utskjæring i gresskarene og innpakking av godteriet, samt pyntingen i hjemmet.

Hva synes dere om Halloween?

Ha en fin tirsdags-kveld.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar