Søk i denne bloggen

Powered By Blogger

Sider

tirsdag 13. desember 2011

Santa Lucia og juleavslutning

(litt uheldig med øynene der, ser jeg...)

Sankta Lucia
Den hellige Lucia av Siracusa var en kvinne født på 280-tallet i Siracusa på Sicilia. Det er flere legender rundt historien om hva som skjedde med henne, da det ikke er klart hva som faktisk skjedde. Det som er sikkert er at hun led martyrdøden rundt år 300. De forskjellige legendene forteller om at Lucia bad til Gud om at moren, som var dødssyk, skulle bli frisk, og da det skjedde brukte hun pengene som hun hadde fått av moren til å gifte seg for, til gaver til byens fattige. Stattholderen på stedet likte kristendommen dårlig, og beordret henne drept da hun fortale historien om moren til alle som ville høre, og det tok flere forsøk før hun tilslutt døde. Hun skulle blant annet blitt forsøkt å bli brent, men ilden rørte henne ikke.

Hun ble etter sin død oppnevnt til helgen; «Sankta Lucia» - eller «Den hellige Lucia av Siracusa», og ble en skytsengel for byen Siracusa.
Navnet Lucia stammer fra det latinske ordet Lux, som betyr lys (jf. spansk luz, italiensk luce). St. Lucias martyrdød ble i den katolske kirkens kalender markert på hennes dødsdag 13. desember.

Eldre Luciafeiring
Da kristendommen kom til Norden, ble dagen en merkedag på primstaven. Elementer fra katolsk tro blandet seg med urgamle tradisjoner, og Lucia ble også blandet sammen med Lucifer, den onde. Til dette kom at i den julianske kalenderen var 13. desember den lengste natta i året. Dermed oppsto tradisjonen om Lussi langnatt, om åsgårdsreia av tusser, troll og underjordiske som for fra hus til hus og passet på at alt var klart til jul. Var det ikke det, kunne åsgårdsreia gjøre hærverk.
I Vest-Sverige ble luciamorgenen feiret med kvinner med hvite drakter og lyskranser i håret, mat og drikke. Denne tradisjonen er muligens av tysk opphav, hvor det var vanlig å kle opp ei jente med hvite klær og lys i håret for som Christkindlein, Kristusbarnet.

Moderne Luciafeiring
Lussebulle, eller lussekatt.Stiftelsen Skansen, eierne av folkemuseet og folkeparken med samme navn i Stockholm begynte å feire Lucia, delvis basert på eldre tradisjoner i 1893. Først i 1927 ble det første Luciatoget arrangeret av avisa Stockholms Dagblad. Støttet av lokalpresse spredte imidlertid luciatogene seg over hele Sverige. I årene 1973 til 1980 ble Sveriges Lucia kåret på Skansen i Stockholm.
Lucia feires i dag på skoler, daghjem, i foreninger og på mange arbeidsplasser i Sverige. Mange større byer kroner sin egen Lucia, og den største Luciakonserten finner sted i Globen i Stockholm, hvor flere større musikkskoler danner et Luciatog med 1200 deltakere, i følge Guinness Rekordbok verdens lengste Luciatog. Et eget Luciatog arrangeres for nobelprisvinnerne, som får sine priser tre dager før.

Luciafeiringen har også spredt seg til Danmark, Norge, Finland og Island, men har her mindre omfang.
(hentet fra Wikipedia)


Igår var det Juleavslutning for minstejenta på skolen, koselig det. Idag er det litt jobbing først, deretter blir det å sette sammen og pynte pepperkakehusene.

Ha en fin Lucia-dag.


1 kommentar:

  1. Koselig å lese om bakgrunnen for Lucia dagen:)
    Håper du har en fin kveld:)
    Klemklem

    SvarSlett